NARCIZO VOVERĖS RATE

NARCIZAS NESUNKIAI ĮTRAUKIA Į NESIBAIGIANTĮ VOVERĖS RATĄ:

Pirma jis apipila neįprastai didelėmis dėmesio dozėmis, užbombarduoja meile, ir tokiu būdu pripratina auką prie savo saldaus narkotiko – sureikšminimo, sudievinimo, žavėjimosi, dėmesio. Pasijuntame mylimesnės nei kada nors iki šiol gyvenime. Pirma narkotikų dozė nemokamai.

Tada po kurio laiko tokio aktyvaus ir efektyvaus “medaus mėnesio etapo” narcizas ne iš šio, ne iš to pakeičia radijo programą – iš gražbyliavimo persijungia į nuvertinimo arba ignoravimo fazę.

Smegenys, iki šiol ragavusios tik euforijos skonį, gauna šaltą dušą ir ima kratyti visą turėtą šių santykių patirtį, ieškodamos, ką galėjo padaryti ne taip, kad narcizo prielankumas liovėsi. Auka ima dėti kryptingas pastangas susigrąžinti ankstesnį santykių pozityvumą. Už antrą narkotikų dozę tenka susimokėti. Naujos dozės ima vis brangiau kainuoti, ir toliau ramiai brangsta su kiekvienu kartu. Tarpusavy sistemingai kaitaliojant meilės ir ignoravimo (arba nuvertinimo) stadijas, aukos smegenys treniruojamos galvoti, jog investavo nepakankamai pastangų - jog tereikia labiau pasistengti, įtikti užaukštintiems narcizo standartams, ir ankstesnė santykių harmonija grįš.

Iš tiesų yra kaip tik atvirkščiai: kuo labiau auka stengiasi, tuo labiau narcizas ją spaudžia, tuo kritiškiau ir reikliau su ja elgiasi. Meilės periodai trumpėja, virsdami greičiau kankinančiais džiaugsmo trupiniais, o ignoravimo ir atstūmimo periodai ilgėja. 

Iš tokio rato ištrūkti 100 kartų sunkiau, nei į jį įkliūti: per laiką smegenys jau priprato prie nuolatinio streso išskiriamų hormonų - ne pirminio “medaus mėnesio” etapo gautų endorfinų ar serotonino, o prie streso hormono kortizolio. Ir, nepaisant destruktyvių pasekmių, aukos kūnas pats prašo pakartoti stiprius išgyvenimus, nes yra pripratęs prie atitinkamais įvykiais sukeliamų cheminių reakcijų.

Kaip bebūtų gaila, bet tokiais atvejais tai dažniausiai tik žudantis ir nebepakeliamas skausmas, kuris atveria akis ir suteikia ryžto bėgti į naują gyvenimą. Prieš iššokdama iš rato, turi gerai pasiruošti visais lygiais, nes paprasta nebus. Bet TAVO ŠVIESI ATEITIS YRA TO VERTA.


 

Komentarai